Čo a či nám prinesie rok 2024 ?

20.11.2023 14:15

Finišujeme zatiaľ len s virtuálnym vrhom. Pozeráme, prezeráme, vyberáme, triedime, a kto neverí, neuverí, že mám vyše 200 psov s PP, fotkami, videami a komunikáciami s ich majiteľmi, ktorí sa mi pozdávali - pretriedených. Zistila som nasledovné:

- v našej a vedľajšej zemi, kde sú prioritné skúšky nad zdravím, sa zdravím vo väčšine nikto nezaoberá, ale napíšu si, že ponúkajú temperantné vyrovnané a zdravé jedince. NIe som si istá, keďže poznám naozaj extrémne veľa majiteľov zvierat aj týchto staníc, a ich názory a poznatky.  Ak zdravím niekto nazýva vyšetrenie PRA ( aj to len sem-tam) , tak fajn.. stačí to nie? Tiež si vedieť vybrať, ak je takmer všetko príbuzenské, lebo monopol chovu nepustí, a ak je toto smer a rozvoj chovu a aj poradcu, okej, ale ja mám na to iný názor. A  nech si užijú x krytí s tými istými psami navzájom. Aj to je cesta, ale pre mňa nie je rozvíjanie chovu. To na okraj. 

Bola som naozaj naočkovaná, aby pes: 

(ktorého pre naše mimi vyberiem, lebo vyberám vyše dva roky každého psa, lebo vrh u nás je radosť, nie množenie, ani si zakladanie na mene a počte, naozaj - toto je naše hobby, radosť, láska, ktorá sa musí rodiť roky a z nej sa zrodí, ak Boh dá duplicitne množstvo lásky) 

- aby ten krycí  pes - bol pracovitý ( lebo samozrejme, jazvečík bez práce nie je pes! smiešne a trápne výroky, paradoxne som umiesnila najlepšie moje psíky práve v rodinách, ktoré ich milujú a berú ako člena domácnosti, lásku, parťáka a nie pracovný nástroj a majú dostatok financií na ich budúci možný rozvoj, na prípadne veterinárne potreby. ) Dnes ma práca vonkoncom nezaujíma. Kto bude chcieť, bude pracovať s ním, kto nie nebude. Prioritne na chov v čechách a slovensku už šteniatko nedám. Nedám ho do rúk niekoho choro ambiciózneho, aby mi po roku povedal, že pes nemá zub, alebo nehlási, alebo jeho obvod hrudníka je 50 cm. Tieto hry nehráme a nebudeme podporovať niečo bez rozmyslu , keď chceme dať len lásku, pozornosť a vernosť psíkovi, ktorý tu je pre vás denno denno až do jeho smrti a dovtedy bude vám vďačný aj plnochrupý, aj nepracovný, aj interšampión aj všetko alebo nič. V našich očiach. Ich oči sú stále rovnaké, či slovenký pes s PP, alebo nemecký s PP. Takže tento krát som vôbec neriešila prácu a vôbec sa tým netajím, pretože nemám a neexistuje v mojom hľadáčiku pes, ktorý by bol všetko super, all in 1. 

- aby ten pes bol PLNOCHRUPÝ ( zaujímavá nepodloženo podložená "genetická" vada, ktorá sa nerieši niekde, dokonca ani v FCI, len česko-slovenský preľud má halucinácie

- aby mal do 10 kg  :-)))) smiešne nad smiešne, kto dnes meria OH? ak meria, kto to vie? kto ti prizná ako naposledny trieda mladých v menenovanej krajine? :-) zdandlivo neprebádané, podstatné je v akom vzľahu je majiteľ - rozhodca - hendler. Všetko je akceptovateľné. Všetko je na predaj. 

- aby to bol výhradne európsky pes, rodokmeňovo dlhoststý štandard aspoň po 5 generáciu

 

 

A nám ide o :

- aby bol pes zdravý

- aby bol pes dobre stavaný, mal temperant, mal charizmu ( čo dnes nevidím) , eleganciu, ušľachtilosť  a hlavne výzor samca,  bol zdravý, mal len zopár potomkov, mal lásku a nežil vo veľkochove, aby jeho majiteľ sa choval ako sa chováme my, aby chov bola záľuba, nie čísla a pretekanie sa.

- nepotrebujem multišampiona, ktorého vychodili hendleri alebo rozhodcovia, alebo chovatelia, alebo aký požičaj taký vráť, takých CIE  CIB som už videla a nestačím sa čudovať, chcem vidieť psa naživo a ja usúdim, či je hodný alebo nie aj keby mal len 1 titul aj to VD, bohužiaľ 90% rozhodcom neverím ich posudky a "znalosť" plemena či skôr hendlera

- tiež ma nezaujíma plnochruposť, mali sme dva vrhy s plnochrupými a v každom sa objavil 1 pre náš chov neprijateľný, pre ostané krajiny - ruky nohy by za takého psa bozkavali, lebo jeden z "deficitov   ( nezálaží, že pes je kosterne excellentný, cacibový, že pracuje, že je zdravý - nie -  kvôli jednému chýbajúcemu zubu  je odsúdený na zánik, proste choré ! ) ktorým náš klub tak vehementne disponuje, je plnochruposť a práca, a nič ostatné ich nezaujíma. A mňa tiež. Mám iný názor, mám srdce, mám vnímanie, mám videnie a hlavne, česko a slovensko si plnochruposťou nikdy neustrážite. Taký pozostatok z doby kamennej. 

- takže psa sme našli s výborným rodokmeňom, v ktorom mám svojich dvoch miláčikov - obľúbencov, pes nedisponuje pracovnými skúškami - HURÁ , je výstavne úšpešný, má charizmu a výzor Marleyho a to je pre nás TOP. Má správny odstup, nenosí hrudník na zemi, je krásne dlhý a je červený mahagón. Ešte čakáme na zdravotné výsledky a verím, ak všetko dobre dopadne a neprejde nás v tejto šialenej krajine vychovať malinké drobčeky v čistej izbičke, nie v koterci, tak budúce leto 2024 by sa mohlo podarit.

 

Možno sa mi budú smiať poľovníci alebo "originál" chovatelia v bedňách, že som psa povýšila nad psa. Povýšila. Pre mňa je pes zázrak. A odstane. Rovnako ako 6 vrhov na jednej fene za život. Či s PP alebo PP.

To je názor CHS BIG MARLEY. Zrodenej pre lásku  k láske.